De 7 geboden van een goede explanimation

De 7 geboden van een goede explanimation

Een explanimation is een korte uitlegvideo waarin moeilijke materie toegankelijk wordt uitgelegd. Door gebruik te maken van animatie kun je de uitleg ondersteunen met visuele elementen en geluidseffecten, waardoor je verhaal beter begrepen wordt. Bij Donker Media hebben al veel klanten hun explanimation laten maken. In dit artikel geven de experts van deze animatiestudio hun “7 geboden van een goede explanimation”

#1 Zorg voor een pakkend begin

Door de korte speeltijd van een animatie moet je de kijker vanaf het begin weten te boeien. Wanneer je te langzaam van start gaat, haakt de kijker af en klikt hij door. Hoe moeilijk je verhaal ook, je explanimation hoeft niet saai te worden. Integendeel. Zorg dat jouw animatie wél boeiend is en je staat al met 1-0 voor op de concurrentie. Tips nodig voor een goed script? Bekijk hier 5 tips voor een pakkend script. 

#2 Push je klant niet teveel tot aankoop

Ken je dat? Je loopt een winkel binnen om even lekker te neuzen en meteen staat er iemand naast je om je te helpen. Je verteld dat je je wilt oriënteren op een product en meteen begint hij of zij met een verkooppitch. Daar zit je vaak niet op te wachten. Je wilt gewoon in alle rust tot je besluit komen. Een animatie die teveel is gericht op verkoop roept net zoveel irritatie op als een opdringerige verkoper. Het verschil is dat je een animatie veel makkelijker weg kunt klikken. Wees dus niet al te pushy. Je wilt iets uitleggen, dus focus minder op de verkoop.

#3 Communiceer gericht

Elke doelgroep is anders. Wat voor de ene doelgroep wel werkt, roept bij de ander irritatie op. Moet je jouw verhaal uitleggen aan verschillende doelgroepen? Dan is het misschien slim om meerdere versies van je explanimation te maken, elk toegespitst op één specifieke doelgroep. Het gaat er tenslotte om dat je kijker jouw uitleg begrijpt.

#4 Zorg voor branding

Dat je explanimation niet sales-gericht (zie #2) moet zijn, betekent niet dat je hem niet kunt gebruiken voor marketing. Gebruik je huisstijl en logo. Door een logo of URL in je video zichtbaar te maken link je jouw uitleg aan jouw merknaam. Hierdoor kom je bij de kijker bekend te staan als dat bedrijf dat de dingen zo helder weet uit te leggen.

#5 Sla de juiste toon aan

Gebruik de juiste toon. Bij een serieus thema moet je niet geforceerd lollig proberen te doen. Bij een positief verhaal moet je niet treurig worden. Zorg dat kleuren en muziekkeuze bijdragen aan het versterken van je boodschap.

#6 Wees consistent

Zorg ook dat je hele video dezelfde sfeer uitademt. Niets zo verwarrend als een animatie video die elke tien seconden van stijl veranderd. Zorg voor rust in je video, dan komt je uitleg beter over.

#7 Doe een call to action (CTA)

Vergeet ook niet om je kijker duidelijk te maken wat je van hen wil. Is het de bedoeling dat ze een informatie aanvraag indienen? Noem het. Wil je dat ze doorklikken naar je site? Benoem het. Niets zo frustrerend als achterblijven met de vraag: “En nu…?” Voor de klant is dat naar omdat hij niet verder komt. Voor jou is dat naar omdat je je doelen niet bereikt. Zorg dus voor een duidelijke CTA.

Wil jij ook een top-explanimation? Dan ben je bij voor een explanimation bij Donker Media aan het goede adres. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking: 040-744 02 52.