Mobiele cocktailbar huren met mixologists

Mobiele cocktailbar huren met mixologists

Iets anders dan onze mobiele cocktailbar huren is een tasting op onze eigen locatie. Gisterenavond hadden we een gin & tonic tasting met de eigenaar van Open Up Distillery en het merk Ground Control gin uit Pepingen. Manu de Cort is een man met passie, zogezegd een freak: positief gezien. Hij wil net als ons in bepaalde vlakken alles eruit halen wat erin zit en tot het uiterste gaan, een gedreven mens. Hij kocht jaren geleden een boerderij en noemde dit de Open Up Farm. 3 Jaar geleden besloot hij om samen met zijn vriend Dirk van Peteghem om een distilleerderij op te richten. We zijn allemaal uitgenodigd om te komen kijken naar de distilleerderij, al hebben wij over 2 weken alweer een volgende bezoek gepland staan aan de distilleerderij. Dan gaan we echter de 4 soorten gin puur en met tonic, de vodka en jonge en oude jenever pairen met sigaren.

Mobiele gin-tonic bar of cocktailbar 

Manu de Cort kwam gisteravond met zijn jeep aangereden en we waren blij hem te zien. De jeep hebben we al aker ingezet als mobiele gin-tonic bar in combinatie met onze andere mobiele cocktailbar. Hij had pech gehad onderweg, en was daardoor wat later. Echter vrienden komen natuurlijk nooit te laat, we hadden de gasten daarom al voorzien van lekkere, andere gin & tonics welke ze mochten uitkiezen naar keuze. Hij had als verrassing echte Ground Control gin glazen meegenomen, welke de gasten bij aankoop van een fles met onze korting eraf mee naar huis mochten nemen.

 

Manu en vriend Dirk hebben hun basiskennis opgedaan bij COOVI. Op het volwassenenonderwijs bestaat een opleiding tot technicus in fermentatieprocessen, destillaten en likeuren. Tijdens deze opleiding wordt er dieper ingegaan op termen als macereren, percoleren en destilleren. Het is een opleiding zeer praktijkgerichte opleiding waarin zelf alcohol wordt gestookt. Zoals jullie wellicht weten mag niet iedereen thuis alcohol stoken en heeft men daar een vergunning voor nodig. Overigens mag men wel wijn maken of bier brouwen thuis. Na de opleiding waren Manu en Dirk echte kenners en specialisten in het stoken van alcohol en likeuren. Het was een opleiding met een sterk scheikundige basis. Maar ook een opleiding waarbij gekeken wordt naar de keuze van alcohol, techniek en apparatuur. Kortom een geschikte opleiding voor Manu en Dirk welke als liefhebbers professioneel te werk wilden gaan met een eigen stokerij.

 

Vanuit Luxumburg kregen beiden heren de kans om een 30-tal jaar oude Arnhold Holstein distillateerketel aan te kopen. De ketel heeft een capaciteit van maar liefst 800 liter, wat groot is op de Belgische markt. Echter ook hard nodig, we zijn namelijk te weten gekomen dat de mannen maar liefst 6 kg appels nodig hebben om een een fles van 70 cl van alcohol te voorzien. Voor een batch gin op basis van patatten, aardappelen voor de Nederlandse lezers, gebruiken de distilleerders maar liefst 600 kg. En deze 600 kg moeten nog geschild worden ook…. Tenslotte geeft de schil in de gin een veel te overheersende aardse smaak, voor de vodka hoeven deze gelukkig niet geschild te worden.

Het gehele project gaat gepaard met een grote investering. Apparatuur is natuurlijk net zo belangrijk als techniek als de keuze van grondstoffen. Gelukkig komen de grondstoffen van de eigen boerderij en is de techniek juist aangeleerd door deze intelligente mensen. De kosten van de ketel inclusief de distilleerkolf, de ketel om te koken, de stoomgenerator, fermentatietank en andere zaken bedroegen maar liefst 2 ton Euro. Als we dan kijken naar de magere opbrengsten aan de hand van de grote kwantiteit grondstoffen die gebruikt worden zijn de uiteindelijke verkoopprijzen van de sterke dranken ten opzichte van andere merken nog steeds laag. Dat is onze persoonlijke mening, na een avond vol verhalen en heel veel verschillende, smaakvolle producten als de gins en jenevers.

Als uitbreiding op de vele apparatuur vertelde Manu dat hij ook sindskort een eigen graanmolen heeft aangeschaft. Vroeger bracht hij dit naar een molenaar in de omgeving van Pepingen, maar nu kunnen ze ook dit proces samen met hun stichting zelf beheersen. Op die manier kunnen ze net als in de 17e eeuw zoveel mogelijk zelf maken. Weten jullie dat de meeste producerende sterke dranken fabrikanten van de merken in de supermarkten gebruik maken van neutrale graanalcohol. Dit is een industriële alcohol met een alcoholpercentage van 96 %. Manu gaf aan dat dit een heel verschil is, ten eerste heeft de eigen gemaakte alcohol maar een percentage van 86 %. Anderzijds is de capaciteit, omdat men zelf de alcohol stookt, een stuk lager dan als men de alcohol kant en klaar zou aankopen. Open Up Distillery kan maar

Manu en Dirk hebben om de dag een stookdag, de dag tussenin wordt gebruikt om voornamelijk de ketel schoon te maken en te laten afkoelen. Dit is zeer belangrijk. Natuurlijk worden ook alle benodigde kruiden en botanicals op die dagen voorbereid. Het blijft een boerderij, daar is veel werk en er wordt dan ook continue met de traktor heen en weer gereden om te laden en te lossen. De meeste grondstoffen komen van de eigen boerderij. De grondstoffen voor de alcohol komen zeker van de eigen boerderij, vandaar ook de naam Ground control gin. Controle van de grondstoffen. Overigens is Ground Control ook een liedje van de onlangs in 2016 overleden zanger David Bowie. De favoriete arties zanger van Manu de Cort. De grondstoffen voor de alcohol die op de boerderij verbouwd worden zijn Jonagold appels, aardappelen, tarwe en maïs. De appels die gebruikt worden zijn van het Belgische ras Jonagold. De vallei waar de boerderij is gevestigd staat bekend om het goede klimaat hiervoor. Maar ook voor andere landbouwproducten als tarwe, mais en aardappelen. De allerbeste appels worden verkocht voor de verkoop in de supermarkten. De grote appels van 400 gram gingen vroeger naar Rusland, maar gezien Poetin de import van bepaalde producten heeft verboden, zijn deze ook niet meer bruikbaar. Vandaar dat de kleine, de misvormde, de grote appels en de appels met fouten allemaal worden gebruikt voor de nummer 2 Ground Control gin. Voor de aardappelen geldt hetzelfde. De te grote, de te kleine, de misvorde en de aardappelen met fouten worden allemaal gebruikt voor de Ground Control gin nummer 1 en de Boem Patat vodka.

Mobiele gin-tonic bar huren

Manu en Dirk werken samen met een aantal werknemers en de vrouw van Manu. Zijn vrouw heeft Sophie. Samen bieden ze de markt van gins in België enige volwassenheid. We kunnen spreken van een verzadigde markt met in België naar schatting 500 gins te koop. In de wereld spreekt met van 3000 verschillende gins. Het trio en het bedrijf Open Up Distillery heeft gezorgd voor een echte toegevoegde waarde door de invulling van het gehele proces van begin tot eind onder de loop te nemen en hierin verstandige keuzes te maken. Het gehele bedrijf en merk is dankzij enige marketingervaring zorgvuldig overdacht. Met hun producten vervullen ze de wens van veel van onze klanten naar hoogwaardige, ambachtelijke Belgische producten van de beste kwaliteit.

De gins bespreken we in onze volgende blog. Voor een mobiele cocktailbar huren zien we u graag terug bij http://www.casanumber7.be/nieuws/gin-tonic-bar-tasting-turnhout-antwerpen/