Onderhouden van uw humidor

Uw humidor onderhouden: hygrometer kalibreren

Het kalibreren van een hygrometer voor uw humidor is een onderdeel van het halfjaarlijkse onderhoud. Een humidor dient voor het juist bewaren van uw sigaren op de juiste luchtvochtigheid. Om deze te kunnen reguleren dient de hygrometer binnen in de humidor de juiste informatie weer te geven.

Hoe kan ik een hygrometer uit de humidor juist kaliberen?

Om te anticiperen op de luchtvochtigheid binnenin uw humidor moet u de juiste waarde kunnen aflezen op uw hygrometer. Geen enkele hygrometer kan een redelijke nauwkeurige meting garanderen van de relatieve vochtigheid op de lange termijn als het is niet regelmatig gekalibreerd wordt. De hygrometer meet enkel de luchtvochtigheid nabij de meter. Dat wil zeggen dat de hygrometer niet in staat is om de luchtvochtigheid op elke plaats binnen uw humidor te meten. Indien u de hygrometer thuis goed wilt afstellen dient u de temperatuur oor enkele uren moeten stabiliseren. Op die manier houdt u ook de relatieve luchtvochtigheid stabiel. Anders kan het zomaar zijn dat vanwege tempartuurschommelingen de relatieve luchtvochtigheid 3 a 4 % stijgt of daalt. Een hygrometer zal altijd minimaal 2 % afwijking vertonen.

Met de hygrometers verkrijgbaar in ons winkel kunt u zonder probleem 65, 70 en zelfs een waarde van 75 % luchtvochtigheid meten. We krijgen vaker de vraag of de hygrometer in de humidor van een klant wel werkt. Het is normaal dat een hygrometer een afwijking vertoont. Een luchtbevochtiger als de Cigar Heaven van de 2e generatie komt dan ook niet altijd tot de benodigde 70 % luchtvochtigheid. U dient namelijk altijd rekening te houden met de afwijking van 2 %. Daarnaast zal de actieve bevochtiger een afwijking vertonen van 2 a 3 % en dan hebben we nog te maken met de tempartuur welke er voor kan zorgdragen dat de relatieve luchtvochtigheid 3 tot 4 % verschilt. 68 % Luchtvochtigheid binnenin uw humidor kan dus een perfecte waarde zijn voor het bewaren van uw kostbare sigaren.

De vochtige doek methode

Elke 6 maanden moet u uw hygrometer kalibreren. Zoals hiervoor gezegd is het belangrijk om uw humidor en accessoires als de hygrometer te onderhouden. Alleen dan zult u maximaal profijt hebben van uw investeringen. Plaats de hygrometer eerst voor ongeveer een uur in een natte, vochtige doek binnen of buiten uw hygromter. Dit is een zeer eenvoudige manier. Zorg ervoor dat de doek met hygrometer in een gesloten ruimte ligt bij een constante temperatuur. Na een uur kunt u de hygrometer uit de natte, vochtige doek halen en op 98 % instellen. Standaard zet je de hygrometer op 98%.

De zout methode

Op het internet lees je veel verschillende manieren om een hygrometer te kalibreren. Een daarvan is ook de zout methode waarbij het ook belangrijk is de temperatuur constant te houden. Neem een grote pot. Giet zoveel water in de pot dat de bodem met ongeveer 5mm met water is gevuld. Los nu zoveel zout in het water op dat een verzadigde zoutoplossing ontstaat en een extra zout meer opgenomen kan worden. Per 100 ml water komt dit neer op ongeveer 40 gram zout dat opgelost kan worden. Plaats vervolgens een glas met de opening naar beneden op de bodem. Plaats de hygrometer welke gekalibreerd dient te worden op het glas. Bedek vervolgens de bovenkant van de pot met een stuk plastic folie en wacht ongeveer 3 tot 4 uur. lang Het is van fundamenteel belang dat de temperatuur constant en niet veranderd.

Ervan uitgaande dat je de 3 tot 4 uur de temperatuur tussen de 19 en 21 ° C hebt gehandhaafd dient de relatieve luchtvochtigheid binnenin de afgesloten ruimte 75 % te bedragen. Nu zodra u de plastic folie van de pot verwijderd dient u binnen 5 tot 10 seconden de waarde opnieuw in te stellen. U zult dus de hygrometer omhoog of omlaag dienen bij te stellen. Vervolgens kunt u de hygrometer weer een half jaar juist gebruiken voor het handhaven van de juiste luchtvochtigheid binnenin uw humidor. Lukt dit niet dan zult u opnieuw moeten beginnen.

De zout methode met het shot glas

Bent u niet in staat om de temperatuur constant te houden in de gesloten ruimte of wilt u liever een andere mehode gebruiken voor het kalibreren van uw hygrometer? U kunt deze methode gebruiken om gemakkelijk uw hygrometer te kalibreren. Neem een shot glas, vul een eetlepel zout erin en giet er een paar druppels water in om een zoute substantie te creeëren. Plaats het shot glas met de hygrometer in een doorzichtige zak en laat wat lucht in de zak voordat deze afgesloten wordt van de buitenlucht. Na 2 uur kunt u de hygrometer op 75 % instellen. Dit is erg eenvoudig, omdat u de schroevendraaier voor de aanpassing van de hygrometer door de zak kunt steken en dus geen droge buitenlucht invloed kan uitoefenen op de meting van de hygrometer.

Middels de psychrometer kalibreren

Een zeer nauwkeurige en zelfs redelijk haalbare methode van het kalibreren van uw hygrometer is door middel van een psychrometer. Het apparaat bestaat uit twee thermometers, een vochtige katoenen sok en een tabel. De eerste thermometer meet de temperatuur van de buitenomgeving en de andere thermometer meet de zogenaamde natte bol temperatuur. De sonde van de thermometer bekleed met een katoenen sok met daarin gedestilleerd water (dit heeft een verschillende graad van verdamping dan niet-gedestilleerd water). Middels koeling daalt de temperatuur in de vochtige thermometer. Na een korte tijd (tussen de 10 tot 15 minuten) blijft de vochtige thermometer constant en kunnen de gemeten waardes op de natte en droge thermometers worden gelezen. Met het verschil tussen deze twee temperaturen kan aan de hand van de tabel de relatieve luchtvochtigheid worden afgelezen.

Gekoelde spiegel methode

Indien u veel geld wilt uitgeven kunt u een precieser apparaat kopen voor het meten van uw relatieve luchtvochtigheid binnenin uw humidor. Echter deze zullen wij u nooit adviseren dan wel verkopen. Een hygrometer met een zeer goede sensor van dit niveau begint bij ongeveer € 200 en loopt op tot boven de € 1000 voor een variant waarbij nog een preciezere meting uitgevoerd kan worden. Met deze laatste methode wordt gebruik gemaakt van een sensor in een gekoelde spiegel. De spiegel wordt gekoeld tot de temperatuur waarbij condensatie zich op de spiegel vormt. Een combinatie van optische en elektronische sensor detecteert de condensatie door het verminderen van de lichtsterkte welke wordt weerkaatst door het spiegeloppervlak. Door het berekenen van de vele parameters van luchtvochtigheid (temperatuur dauwpunt van een gas, gastemperatuur en druk) wordt op deze manier de relatieve luchtvochtigheid bepaald. Voor thuis gaat deze kostbare en profesionele wijze te ver.

Graag tot ziens bij http://www.humidorkoning.nl voor de beste humidor.