Recruiting life
Image default
Business / Marketing and Advertising

Wat betekent een arbeidsdeskundig onderzoek voor jou?

Wanneer je lang ziek bent of arbeidsongeschikt bent geraakt kun je te maken krijgen met een arbeidsdeskundig onderzoek. Hierbij onderzoekt een arbeidsdeskundige de werksituatie van jou als zieke of arbeidsongeschikte werknemer. Door dit onderzoek wordt meer inzicht gekregen in de mogelijkheden en beperkingen van jouw werkhervatting. Zo’n onderzoek kan bij jou weerstand oproepen maar is dat wel nodig?

Het doel van een arbeidsdeskundig onderzoek

Bij een arbeidsdeskundig onderzoek wordt bepaald of jij na een lange periode waarin je niet gewerkt hebt weer terug kan naar je eigen functie. Mocht dat niet mogelijk zijn dan wordt er gekeken naar ander passend werk bij je huidige werkgever of bij een andere werkgever (tweede spoor). Jouw werkgever kan tijdens het onderzoek goed aangeven wat er kan en hoe jij geholpen kan worden. Naast de gesprekken met je werkgever zal er ook met jou gepraat worden. Het resultaat van het arbeidsdeskundig onderzoek is een onafhankelijk advies dat zowel aan jouw werkgever als aan jou wordt gegeven.

Werkhervatting in het eerste of tweede spoor

Bij een arbeidsdeskundig onderzoek zal er gesproken worden over eerste en tweede spoor. Wat dat daarmee bedoeld wordt, staat hieronder uitgelegd.

Het eerste spoor

Bij het eerste spoor wordt onderzocht of je weer aan werk kan bij je huidige werkgever. Dit kan je huidige functie zijn maar het is mogelijk dat je een andere functie krijgt bij je huidige werkgever.

Het tweede spoor

Bij het tweede spoor worden gekeken naar de mogelijkheden bij een nieuwe werkgever. Daarbij wordt rekening gehouden met jouw belastbaarheid, jouw scholingsniveau en jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Heb jij ook zo’n weerstand tegen veranderingen?

Jij bent lang ziek geweest of je hebt een ongeval gehad. Misschien heb je er wel blijvend letsel aan overgehouden. Kortom in je leven hebben een aantal veranderingen plaatsgevonden. En dan komt je werkgever aanzetten met een arbeidsdeskundig onderzoek. Een onderzoek dat als resultaat kan hebben dat je ander werk krijgt of ander werk moet gaan zoeken bij een andere werkgever. Nog meer dingen die veranderen. En dat kan bij jou weerstand oproepen wat heel normaal is. Mensen houden niet veranderingen en zeker niet als het om veranderingen gaat die je niet gewenst hebt. Maar vergeet niet dat je werkgever dan wel de opdrachtgever is voor het arbeidsdeskundig onderzoek, jij bent de spil waar het in het onderzoek om draait. Het doel van het onderzoek is namelijk om te kijken hoe jij weer aan het werk kunt. Eigenlijk is dat helemaal geen slechte verandering, toch?

Related Posts

Vindbaarheid verbeteren met een specialist?

Vindazo, zorgt voor voor jouw droomjob!

Jobbörse Ahaus